Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer
Lihat semua Materi Edukasi STAN disini dan Jangan Lupa Follow Instagram kami disini untuk mendapatkan info menarik lainnya

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris Part 8

Edukasistan.com - Hallo semuannya! pada kesempatan ini aku akan memberikan Latihan Soal Grammar Part 8 beserta dengan pembahasan-nya yang mudah untuk dimengerti. Seperti yang kalian tau, saat kita mempelajari Grammar bahasa inggris, Latihan soal merupakan salah satu cara yang efektif untuk mempelancar kamu dalam belajar.

Selain itu juga, untuk kamu yang telah lulus dari sekolah ataupun kuliah tetapi belum bisa menggunakan bahasa inggris, Kamu telah menemukan Website yang tepat. Karena disini aku akan memberikan Materi, Latihan Soal, dan Quiz Grammar secara gratis yang bisa kamu akses dimenu navigasi.

latihan soal grammar
Latihan Soal Grammar Part 8

Oke balik lagi ketopik pembicaraan, pada kesempatan kali ini. kakak akan memberikan Latihan Soal bahasa inggris beserta dengan pembahasannya yang mudah untuk kalian pahami. Tanpa banyak basa-basi, berikut ini Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris dan pembahasannya.

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris

Note !!!

  • Untuk Materi Grammar Terlengkap Bisa Lihat Disini
  • Untuk Soal Quiz Grammar bisa lihat Disini

1. ... over the past decade. the company was closed down for bankruptcy
  1. Decline
  2. Declines
  3. Declined
  4. Declining
Jawaban : D. Declining
Pembentukan present participle di awal kalimat yang artinya harus diikuti gerund (v+ing). untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


2. ... the desert was extremely hazardous as travelers had to cope with heat and sandstorms.
  1. Traverse
  2. Traversing
  3. The traversing
  4. The traverse
Jawaban : B. Traversing
Pembentukan present participle di awal kalimat yang artinya harus diikuti gerund (v+ing). untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


3. The hotel manager insisted that the car park … locked at night.
  1. is
  2. be
  3. should
  4. might
Jawaban : B. be
Pola kalimatnya adalah “insisted + that + subject + be/𝑉1”(subjunctive verb). untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


4. The movie The King’s Speech is awarded Oscar for its screenplay as well as …
  1. awarder for its cast member.
  2. for its cast member.
  3. cast member.
  4. it is for cast member.
Jawaban : C. cast member
Bentuk kalimat adalah kalimat comparative. Frase “… as well as …” menggantikan subjek. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


5. Calculus, elegant and economical symbolic system, ... can reduce complex problems to simple terms.
  1. it is an
  2. that an
  3. an
  4. is an
Jawaban : C. an
Object pronoun digunakan setelah prepositions seperti by.


6. Although Margaret Mead had several assistants during her long investigations of Samoa, the bulk of the research was done by ... alone.
  1. herself
  2. she
  3. her
  4. hers
Jawaban : D. hers
Appositive tidak membutuhkan kata sambung, A dan C mempunyai kata sambung, B adalah anticipatory it clause, bukan appositive. Untuk Materi lengkapnya silakan kamu lihat disini


7. Now that their children are grown up, Mr. and Mrs. Grayson live …
  1. their selves
  2. themselves
  3. by their selves
  4. by themselves
Jawaban : D. by themselves
Reflexive pronoun they adalah themselves.


8. As soon as the midfielder … the ball, the striker will shoot it into the goal.
  1. passes
  2. passed
  3. will pass
  4. has passed
Jawaban : A. passes
Future result, pola: (as soon as + S + V)/condition, (s + will + V)/result. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


Reading for question number 9-10

In the last 500 years, over 1000 ships and aircraft have entered the Bermuda Triangle and mysteriously vanished. It is the deadliest place on Earth for planes and boats. The Bermuda Triangle is an area of water about 500,000 square miles in size. One tip of the triangle starts from Miami, Florida and extends northeast towards the island of Bermuda. The next side of the triangle then runs straight south towards the Puerto Rico and then turns back northeast up to Florida.

The story of Flight 19 is one of the most incredible cases of Bermuda Triangle disappearances. In the early afternoon of December 5, 1945, five American military aircraft with 14 men aboard departed from a naval base in Florida on a training flight. These aircraft were called Avengers, and they were among the sturdiest and most reliable aircraft in the world at the time. Commander Charles Taylor, an experienced pilot, was supposed to lead the flight east from the Florida coastline, which would take them into the Bermuda Triangle. The sky was clear and it was a perfect day for flying but problems began about 90 minutes after takeoff.

Taylor radioed back to his base at 3:40 p.m. that he was lost and his plane’s compass was not working. This should not have been a problem as the normal procedure for going home was to simply fly west until they returned to the U.S. coast. The men of Flight 19, however, never returned home and the airplanes seemed to have simply vanished. The final radio messages from Flight 19 were very odd. One pilot stated, “Everything looks strange. Even the ocean.” Another one said, “It looks like we’re entering white water. We’re completely lost.” A rescue plane flew into the Bermuda Triangle to try and find the men but it crashed and all 13 men on board were killed. Later on, a Navy official stated that Flight 19 “flew off to Mars.”

Flight 19’s disappearance is just one of many in the long history of the Bermuda Triangle mystery. Is there a scientific explanation for these disappearances or are there supernatural forces at work in the area? The number of unanswered questions about the fate of the planes only adds to the mystery. Did Taylor, an experienced pilot, really make a simple navigational mistake? If so, why didn’t any of the other men in his flight see the error and correct it? Why has the wreckage of the planes and the men’s bodies never been found after all these years? The US Navy investigated the incident in 1946 and reported that the Flight 19 incident was a “disappearance” with the chilling words “cause unknown” added later on.

9. It can be inferred from paragraph 2 that …
  1. the commander of Flight 19 made a huge mistake.
  2. the type of aircraft was not suitable for this mission.
  3. it is quite obvious why the Flight 19 incident occurred.
  4. it is difficult to comprehend why the Flight 19 incident occurred.
Jawaban : D. it is difficult to comprehend why the Flight 19 incident occurred
It can be inferred from paragraph 2 that it is difficult to comprehend why the Flight 19 incident occurred. Kalimat kunci terdapat pada kalimat terakhir ”The sky was clear and it was a perfect day for flying but problems began about 90 minutes after takeoff.”


10. What was the initial problem with the aircraft of Flight 19?
  1. The controls in all of the aircraft stopped working.
  2. The pilot was having problems with the landing gear.
  3. One of the airplane's compasses wasn't functioning properly.
  4. One of the airplane's engines wasn't functioning properly.
Jawaban : C. One of the airplane's compasses wasn't functioning properly
The initial problem with the aircraft of Flight 19 was one of the airplane's compasses wasn't functioning properly. Lihat paragraf ketiga kalimat pertama.


Nah seperti itu lah 10 Latihan Soal Grammar beserta Pembahasannya, buat kamu yang pingin mempelajari Materi lainnya seperti SBMPTN (Soshum atau Saintek), CPNS, PKN STAN. Silakan klik di menu navigasi ya disitu telah aku bikin materinya.

Oke sekian Postingan kali ini mengenai Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris, Semoga bermanfaat. Jangan lupa Follow instagram kita buat mendapatkan berita menarik lainnya. Bila terdapat salah kata atau typo mohon maaf dan terimakasih telah membaca. sampai berjumpa di artikel berikutnya.

Teacher Live
Teacher Live Tempat Belajar Gratis dan Berbagi Informasi Seputar Pendidikan, Berdiri Sejak Tahun 2020