Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer
Lihat semua Materi Edukasi STAN disini dan Jangan Lupa Follow Instagram kami disini untuk mendapatkan info menarik lainnya

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris Part 4

Edukasistan.com - Hello guys! pada kesempatan kali ini aku akan memberikan Kalian Latihan Soal Grammar Part 4. Saat kita mempelajari Grammar bahasa inggris, Latihan soal merupakan salah satu cara yang ampuh untuk mempelancar kamu dalam belajar.

Selain itu juga, untuk kamu yang telah lulus dari sekolah ataupun kuliah tetapi belum bisa menggunakan bahasa inggris, Kamu telah menemukan Website yang tepat. Karena disini aku akan memberikan Materi, Latihan Soal, dan Quiz Grammar secara gratis yang bisa kamu akses dimenu navigasi.

latihan soal grammar
Latihan Soal Grammar Part 4

Oke balik lagi ketopik, untuk kesempatan kali ini. Aku akan memberikan Latihan Soal bahasa inggris beserta pembahasannya yang mudah dimengerti oleh semua kalangan. Tanpa banyak basa-basi berikut Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris.

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris

Note !!!

  • Untuk Materi Grammar Terlengkap Bisa Lihat Disini
  • Untuk Soal Quiz Grammar bisa lihat Disini

1. The whole village ... in a riot over the territory dispute between two tribes.
  1. had been destroyed
  2. destroys
  3. destroyed
  4. was destroyed
Jawaban : D. was destroyed.
Kalimat dalam soal merupakan bentuk Past Tense Passive, sehingga pola kalimatnya adalah 𝑆 +𝑤𝑎𝑠 + 𝑉3. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


2. The ... dedicated to soup recipes was written in 1882 by Emma Ewing.
  1. American first cooking pamphlet
  2. cooking first American pamphlet
  3. first cooking American pamphlet
  4. first American cooking pamphlet
Jawaban : D. First American Cooking Pamphlet.
Kalimat dalam soal merupakan bentuk Adjective Order dimana urutannya adalah Opinion, Size, Age, Shape, Color, Origin, Material dan Purpose. First American Cooking Pamphlet merupakan pola 𝐴𝑔𝑒 + 𝑂𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛 + 𝑃𝑢𝑟𝑝𝑜𝑠𝑒 + 𝑁𝑜𝑢𝑛. Untuk materi lengkapnya bisa kamu lihat disini


3. That machine ... if you fixed it immediately.
  1. would work
  2. would be worked
  3. would have worked
  4. would have been worked
Jawaban : A. would work
Conditional type 2 (lihat kata fixed pada klausa IF) menggunakan bentuk past future tense pada kalimat utamanya. Untuk materi lengkapnya bisa kamu lihat disini


4. If you put a wet towel directly under the sun, it ... momentarily.
  1. will dry
  2. will dries
  3. dry
  4. dried
Jawaban : A. will dry
Hanya pilihan A yang mungkin dipakai. Karena ini conditional tence type 1. Untuk materi lengkapnya bisa kamu lihat disini


5. … to buy a house, she rented a small room near her office
  1. being unable
  2. be unable
  3. having unable
  4. because unable
Jawaban : C. having unable
berfungsi gerund sebagai subject yaitu Having Unable (karena tidak mampu) dan sesuai dengan maksud kalimat. Untuk materi lengkapnya, bisa kamu lihat disini


6. … the economy crisis, many labors lost their job.
  1. Because of
  2. Because
  3. Despite
  4. In spite of
Jawaban : A. Because of
Preposisi because of diikuti oleh Noun, sedangkan because diikuti oleh Subject + Verb. Ex: They decided to stay at home. Untuk Materi lengkapnya silakan kamu lihat disini


7. Eviana is still sick, I wish she ... here now to help me arrange the schedule.
  1. was
  2. were
  3. is
  4. has been
Jawaban : B. were
Merupakan kalimat harapan pada waktu sekarang maka menggunakan past tense, tetapi semua subjek menggunakan to be were. untuk materi lengkapnya, bisa kamu lihat disini


8. If I ... you, I’d come to her house and tell her everything I feel.
  1. was
  2. am
  3. were
  4. had been
Jawaban : C. were
Merupakan kalimat pengandaian tipe 2 past future tense if past tense tetapi to be yang digunakan dalam past tense haruslah were. untuk materi lengkapnya, bisa kamu lihat disini


Reading 1 for question number 9-10

On July 20, 1969 Neil Armstrong and Buzz Aldrin became the first men to land on the moon. Perhaps inspired by this major event and earlier space flights, science fiction writers in the late 1960s and 1970s wrote a countless number of stories about people traveling to space for a vacation. Many people at that time believed that families in the early 21st century would routinely take trips to the moon for sightseeing, and popular movies and TV shows fueled this belief. Take the example of 2001: A Space Odyssey which was released in 1968. This movie had a famous scene that showed businessmen traveling through space.

In the 1980s space travel for ordinary people was not as widespread as writers and artists imagined in the 1960s. However, in the 1980s civilian expeditions into space had begun. This is illustrated by United States’ decision to send several politicians into space to help them better understand the activities of NASA – America’s space agency. Christa McAuliffe, a school teacher, was scheduled to travel on the space shuttle and teach her class from space. After she was tragically killed in a shuttle accident, NASA delayed sending civilians into space for a long time. Because they were traveling to space for a specific purpose, these people were not really “space tourists” but they were civilians who flew to space.

By the late 1990s space tourism for an exclusive set of people became a reality. A commercial space company called MirCorp was having problems and it desperately needed money. The company therefore decided to sell tickets for space flights. It was an American businessman named Dennis Tito who bought the first ticket from MirCorp, and in April 2001 he flew to the International Space Station. Despite strong resistance from NASA, Tito stayed at the International Space Station for seven days. After Tito’s space trip, two more fortunate people bought tickets and also visited the space station. More trips were planned but these were cancelled or delayed after the space shuttle Columbia had an accident in 2003 while returning to Earth and all the astronauts aboard were killed.

In 2006, space tourism resumed and Russia’s space agency again sold tickets to those who wanted to travel to space. Despite the resumption of space tourism, Russia’s space agency announced in 2011 that it would not carry space tourists again until 2013. Although many people dream of becoming a space tourist, ticket prices are currently very expensive (around 20 to 25 million dollars US), so taking their family on vacation to the moon may have to wait for now.

9. The word 'scene' in line 6 could be replaced with ….
  1. shot
  2. trend
  3. stage
  4. argument
Jawaban : A. shot
The word 'scene' in line 6 could be replaced with shot. Kata scene dan shot sama-sama berarti pemandangan.


10. Which of the following statements can you infer from the passage?
  1. Until space flight is made perfectly safe, no one should ever travel to space
  2. Space travel is still dangerous and costly so space tourism has not become as popular as people once believed.
  3. Space tourism will not resume in 2013 and the Russian space agency will refuse to sell tickets.
  4. NASA will become more accepting of space tourists in the near future and will even sell tickets on its own space flights.
Jawaban : B. Space travel is still dangerous and costly so space tourism has not become as popular as people once believed.
Kesimpulan dapat ditarik berdasarkan bacaan pada kalimat terakhir paragraf ketiga dan simpulan berdasarkan paragraf keempat.


Nah seperti itu lah 10 Latihan Soal Grammar beserta Pembahasannya, buat kamu yang pingin mempelajari Materi lainnya seperti SBMPTN (Soshum atau Saintek), CPNS, PKN STAN. Silakan klik di menu navigasi ya disitu telah aku bikin materinya.

Oke sekian Postingan kali ini mengenai Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris, Semoga bermanfaat. Jangan lupa Follow instagram kita buat mendapatkan berita menarik lainnya. Bila terdapat salah kata atau typo mohon maaf dan terimakasih telah membaca. sampai berjumpa di artikel berikutnya.

Teacher Live
Teacher Live Tempat Belajar Gratis dan Berbagi Informasi Seputar Pendidikan, Berdiri Sejak Tahun 2020