Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer
Lihat semua Materi Edukasi STAN disini dan Jangan Lupa Follow Instagram kami disini untuk mendapatkan info menarik lainnya

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris Part 2

Edukasistan.com - Hello guys! pada kesempatan kali ini aku akan memberikan Kalian Latihan Soal Grammar Part 2. Saat kita mempelajari Grammar bahasa inggris, Latihan soal merupakan salah satu cara yang ampuh untuk mempelancar kamu dalam belajar.

Selain itu juga, untuk kamu yang telah lulus dari sekolah ataupun kuliah tetapi belum bisa menggunakan bahasa inggris, Kamu telah menemukan Website yang tepat. Karena disini aku akan memberikan Materi, Latihan Soal, dan Quiz Grammar secara gratis yang bisa kamu akses dimenu navigasi.

contoh soal grammar
Latihan Soal Grammar Part 2

Oke balik lagi ketopik, untuk kesempatan kali ini. Aku akan memberikan Latihan Soal bahasa inggris beserta pembahasannya yang mudah dimengerti oleh semua kalangan. Tanpa banyak basa-basi berikut Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris.

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris

Note !!!

  • Untuk Materi Grammar Terlengkap Bisa Lihat Disini
  • Untuk Soal Quiz Grammar bisa lihat Disini

1. …, we would get the tickets.
  1. Weren’t there so much rush at the cinemas
  2. Because there were so much rush at the cinema
  3. There were not so much rush in cinema
  4. Although there were so much rush at the cinema
Jawaban : A. Weren’t there so much rush at the cinemas
Gunakan rumus conditional if tipe 1 tanpa IF. Were / had + S, S + would / could / might + V1. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


2. Every student … wear uniform in flag ceremony
  1. will
  2. should
  3. must
  4. may
Jawaban : C. must
Must menyatakan keharusan; will / may menyatakan conditional dan kemungkinan; should menyatakan rekomendasi


3. Without a credible external threat in the region, the military … viewed its prime mission assuring internal security.
  1. history
  2. historian
  3. historical
  4. historically
Jawaban : A. history
Suatu klausa terdiri dari sekurang-kurangnya S + V the military history (noun phrase as a subject) + viewed (v). Untuk materi lengkapnya bisa kamu lihat disini


4. Since Mario is a presenter, he is used to … in the front of the spectators
  1. speak
  2. speaks
  3. speaking
  4. spoke
Jawaban : C. speaking
dua kata kerja be used to + V-ing: struktur untuk menyatakan past custom. Untuk materi lengkapnya bisa kamu lihat disini


5. … Winston Churchill was regarded as the greatest leader of the 20th century.
  1. He is British former prime minister
  2. That British former prime minister
  3. It was a British former prime minister
  4. A British former prime minister
Jawaban : D. A British former prime minister
kalimat A British former Prime Minister belum memiliki subjek.


6. It is important that the nighttime sky at an observatory site … free from city lights.
  1. is
  2. be
  3. to
  4. that
Jawaban : B. be
be merupakan bentuk special subjunctive. Untuk Materi lengkapnya silakan kamu lihat disini


7. The illusion of a third dimension can be achieved by projecting two separate movies, one made for the right eye … for the left
  1. other
  2. the other
  3. another
  4. others
Jawaban : B. the other
the other digunakan untuk menyebutkan suatu objek alternative yang telah spesifik; untuk soal ini berarti mata yang sebelah kiri. Untuk materi lengkapnya, bisa kamu lihat disini


Reading 1 for question number 8-10

Scientists today are concerned about the growing number of species in the world that may soon become extinct. The United Nations, along with many governments, are trying to save these endangered species. To help resolve this issue, scientists have been trying to learn why species become endangered.

In the United States, loss of habitat is the main reason for species becoming endangered. As populations grow and cities or towns expand, nature is destroyed and the ecosystem is affected. Even small changes in one part of an ecosystem can have a big impact on another part of it. For example, deforestation may result in a change in ground temperature, which may kill off a certain kind of plant in the forest. Animals that eat this plant may suddenly find that there is no available food so they starve to death.

Another possible cause of endangered or extinct species is climate change and rising sea levels. As the Earth gets warmer, this has profound effects on animal and plant life everywhere. For example, rising sea levels make coastal areas uninhabitable for birds. Warmer temperatures melt the ice where polar bears live, destroying their habitat and making it harder for them to find food. A recent scientific study has found that the average weight of polar bears has dropped by 15 per cent in the last 20 years because of this. The rising seas also make it harder for polar bears to swim from the cold waters to frozen packs of ice so many of them drown.

There are several ways that people are trying to help endangered species recover. Ecologists study different species and try to find out more information about them to try and help. In Finland, for example, scientists found that a decrease in the number of bogs or swamps was responsible for the falling butterfly population.

Once they understood this, they could manage the butterfly population and help it recover. Governments are also passing laws to protect endangered animals. One example of this is an area near Hawaii with a critically low fish population. The United States’ government has made it illegal for fishing boats to enter this area. Since this region has unique fish species, scientists and governments are working hard to save them.

8. What would be a good title for this passage?
  1. Saving Endangered Species.
  2. The Cause of Global Warming.
  3. How Polar Bears Became Extinct.
  4. A List of Endangered.
Jawaban : A. Saving Endangered Species.
The best title for this passage is Saving Endangered Species. Bacaan membahas tentang penyelamatan spesies yang hampir punah.


9. The word 'this' in line 16 refers to ….
  1. food
  2. polar bears' weight
  3. a recent scientific study
  4. warmer temperatures
Jawaban : D. warmer temperatures
The word 'this' in line 16 refers to warmer temperatures. Kata this merujuk pada subjek kalimat paragraf ketiga kalimat ketiga


10. The word 'profound' in line 12 could be replaced with ….
  1. serious
  2. proactive
  3. skilled
  4. productive
Jawaban : A. serious
The word 'profound' in line 12 could be replaced with serious. Profound dan serious sama-sama berarti serius atau penting.


Nah seperti itu lah 10 Latihan Soal Grammar beserta Pembahasannya, buat kamu yang pingin mempelajari Materi lainnya seperti SBMPTN (Soshum atau Saintek), CPNS, PKN STAN. Silakan klik di menu navigasi ya disitu telah aku bikin materinya.

Oke sekian Postingan kali ini mengenai Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris, Semoga bermanfaat. Jangan lupa Follow instagram kita buat mendapatkan berita menarik lainnya. Bila terdapat salah kata atau typo mohon maaf dan terimakasih telah membaca. sampai berjumpa di artikel berikutnya.

Teacher Live
Teacher Live Tempat Belajar Gratis dan Berbagi Informasi Seputar Pendidikan, Berdiri Sejak Tahun 2020