Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer
Lihat semua Materi Edukasi STAN disini dan Jangan Lupa Follow Instagram kami disini untuk mendapatkan info menarik lainnya

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris part 9

Edukasistan.com - Hallo semuannya! pada kesempatan ini aku akan memberikan Latihan Soal Grammar Part 9 beserta dengan pembahasan-nya yang mudah untuk kalian mengerti. Seperti yang kalian tau, saat kita mempelajari Grammar bahasa inggris, Latihan soal merupakan salah satu cara yang efektif untuk mempelancar kamu dalam belajar.

Selain itu juga, untuk kamu yang telah lulus dari sekolah ataupun kuliah tetapi belum bisa menggunakan bahasa inggris, Kamu telah menemukan Website yang tepat. Karena disini aku akan memberikan Materi, Latihan Soal, dan Quiz Grammar secara gratis yang bisa kamu akses dimenu navigasi.

latihan soal grammar
Latihan Soal Grammar Part 9

Oke balik lagi ketopik pembicaraan, pada kesempatan kali ini. kakak akan memberikan Latihan Soal bahasa inggris beserta dengan pembahasannya yang mudah untuk kalian pahami. Tanpa banyak basa-basi, berikut ini Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris dan pembahasannya.

Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris

Note !!!

  • Untuk Materi Grammar Terlengkap Bisa Lihat Disini
  • Untuk Soal Quiz Grammar bisa lihat Disini

1. I didn’t buy a new car, I just ...
  1. had this car painted
  2. had to paint
  3. Had been asked to paint it
  4. Had this car paint
Jawaban : A. had this car painted
Merupakan kalimat pasif yang artinya bahwa dia disuruh untuk mengecat mobil itu.


2. The most popular TV series right now is Hannah Montana, It ... by millions of people.
  1. Watches
  2. Being watched
  3. Has watched
  4. Is watched
Jawaban : D. Is watched
Merupakan kalimat pasif yang artinya ditonton maka menggunakan 𝑡𝑜 𝑏𝑒 + 𝑉3. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


3. One of my sister lives in Jakarta and … lives in Canberra continuing her study.
  1. the other
  2. another
  3. other
  4. the others
Jawaban : A. the other
Subjek sister masih tidak jelas. Kalimat dalam soal terdiri dari dua buah kalimat yang masing-masing memiliki subjek sister. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


4. After … the assignment, she continues helping her mother cooking for dinner.
  1. finish
  2. finishing
  3. finishes
  4. finished
Jawaban : B. finishing
Bentuk preposition yang diikuti oleh after maka bentuk verbnya adalah 𝑉𝑖𝑛𝑔 after+ 𝑉𝑖𝑛𝑔 (gerund).. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


5. Nias, ... covering an area of 5.121,3 km2, is the largest of the islands off Sumatra.
  1. an island
  2. that an island
  3. is an island
  4. is that an island
Jawaban : A. an island
Penggunaan appositive harus berupa noun atau noun phrase. Penggunaan determiner ‘an’ menyebabkan kata island menjadi subjek, sedangkan opsi lain tidak ada subjeknya. untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


6. The artificial flower … from paper was sold in the market
  1. which made
  2. was made
  3. made
  4. it was made
Jawaban : A. which made
Adjective Clause pengganti benda, whichmade (yang terbuat dari). Untuk Materi lengkapnya silakan kamu lihat disini


7. Ira barely sleeps before midnight, and …
  1. Ita does not neither.
  2. neither does Ita
  3. either does Ita
  4. does not Ita either
Jawaban : B. neither does Ita
Pola: Kalimat Negatif + and + (S + aux + not + either)/(neither + aux + S). (ditandai dengan Barely) jadi neither does Ita atau Ita doesn’t either. Untuk Materi lengkapnya silakan kamu lihat disini


8. Since there are many complaints about the new products, the company … the products now.
  1. is recalling
  2. recalls
  3. recalled
  4. has recalled
Jawaban : D. has recalled
Simple present perfect ditandai kata ‘since’.Pola: S + Have/Has + Past participle (V3). untuk Materi Lengkapnya kamu bisa lihat disini


Reading for question number 9-10

In the last 500 years, over 1000 ships and aircraft have entered the Bermuda Triangle and mysteriously vanished. It is the deadliest place on Earth for planes and boats. The Bermuda Triangle is an area of water about 500,000 square miles in size. One tip of the triangle starts from Miami, Florida and extends northeast towards the island of Bermuda. The next side of the triangle then runs straight south towards the Puerto Rico and then turns back northeast up to Florida.

The story of Flight 19 is one of the most incredible cases of Bermuda Triangle disappearances. In the early afternoon of December 5, 1945, five American military aircraft with 14 men aboard departed from a naval base in Florida on a training flight. These aircraft were called Avengers, and they were among the sturdiest and most reliable aircraft in the world at the time. Commander Charles Taylor, an experienced pilot, was supposed to lead the flight east from the Florida coastline, which would take them into the Bermuda Triangle. The sky was clear and it was a perfect day for flying but problems began about 90 minutes after takeoff.

Taylor radioed back to his base at 3:40 p.m. that he was lost and his plane’s compass was not working. This should not have been a problem as the normal procedure for going home was to simply fly west until they returned to the U.S. coast. The men of Flight 19, however, never returned home and the airplanes seemed to have simply vanished. The final radio messages from Flight 19 were very odd. One pilot stated, “Everything looks strange. Even the ocean.” Another one said, “It looks like we’re entering white water. We’re completely lost.” A rescue plane flew into the Bermuda Triangle to try and find the men but it crashed and all 13 men on board were killed. Later on, a Navy official stated that Flight 19 “flew off to Mars.”

Flight 19’s disappearance is just one of many in the long history of the Bermuda Triangle mystery. Is there a scientific explanation for these disappearances or are there supernatural forces at work in the area? The number of unanswered questions about the fate of the planes only adds to the mystery. Did Taylor, an experienced pilot, really make a simple navigational mistake? If so, why didn’t any of the other men in his flight see the error and correct it? Why has the wreckage of the planes and the men’s bodies never been found after all these years? The US Navy investigated the incident in 1946 and reported that the Flight 19 incident was a “disappearance” with the chilling words “cause unknown” added later on.

9. Paragraph 2 is about …
  1. possible reasons why the Flight 19 incident occurred.
  2. an astonishing example of a Bermuda Triangle disappearance.
  3. an typical example of a Bermuda Triangle disappearance.
  4. the reasons why Flight 19 should have never departed from Florida.
Jawaban : B. an astonishing example of a Bermuda Triangle disappearance.
Paragraph 2 is about an astonishing example of a Bermuda Triangle disappearance. Paragraf kedua menjelaskan tentang contoh kasus hilang di Segitiga Bermuda.


10. According to the article, how many ships and planes have disappeared in the Bermuda Triangle?
  1. Less than 1.000.
  2. More than 1.000.
  3. Approximately 500.
  4. Approximately 500,000.
Jawaban : B. more than 1.000
According to the article, more than 1.000 ships and planes have disappeared in the Bermuda Triangle. Lihat paragraf pertama kalimat pertama.


Nah seperti itu lah 10 Latihan Soal Grammar beserta Pembahasannya, buat kamu yang pingin mempelajari Materi lainnya seperti SBMPTN (Soshum atau Saintek), CPNS, PKN STAN. Silakan klik di menu navigasi ya disitu telah aku bikin materinya.

Oke sekian Postingan kali ini mengenai Latihan Soal Grammar Bahasa Inggris, Semoga bermanfaat. Jangan lupa Follow instagram kita buat mendapatkan berita menarik lainnya. Bila terdapat salah kata atau typo mohon maaf dan terimakasih telah membaca. sampai berjumpa di artikel berikutnya.

Teacher Live
Teacher Live Tempat Belajar Gratis dan Berbagi Informasi Seputar Pendidikan, Berdiri Sejak Tahun 2020